Blogs

14-08-2018 De ervaringen van Carmen

Door Carmen van Dulkenraad

Sinds oktober 2017 werkt Carmen als Etiketteringsspecialist bij Etiketteren.nl. Na een sollicitatie bij Professionals in Food is ze al snel aan de slag gegaan binnen het Etiketteren.nl team. Ze was net een aantal maanden afgestudeerd van de opleiding Voeding & Diëtetiek en had werkervaring opgedaan bij het bedrijf waar ze ook stage heeft gelopen. Lees verder.

27-07-2018 Allergenenvermelding op etiketten

Door Jeanine Rog

Iets wat steeds weer opvalt, is op hoeveel verschillende manieren de allergenen worden vermeld op het etiket. Op elk etiket wordt dit weer anders gedaan. Hierin is een zekere mate van vrijheid toegestaan, maar er zijn ook een aantal regels rondom de vermelding van allergenen. Lees verder

23-07-2018 Is de KWID ook verplicht voor aroma’s, kruiden en specerijen?

Door Margriet Boink

De etiketteringsspecialisten van Etiketteren.nl hebben de top 5 van de veel gestelde vragen op een rij gezet. We behandelen nu de tweede vraag: Is de KWID ook verplicht voor aroma’s kruiden en specerijen? Lees verder

18-06-2018 Mag je transvet in de voedingswaardetabel opnemen?

Door Margriet Boink

De etiketteringsspecialisten van Etiketteren.nl hebben de top 5 van de veel gestelde vragen op een rij gezet. In dit artikel behandelen we de eerste vraag: Mag je transvet in de voedingswaardetabel opnemen? Lees verder

15-06-2018 Klopt mijn etiket?

Door Krista Baar

Regelmatig wordt gevraagd welke onderdelen er verplicht op een etiket moeten komen te staan en wordt er vervolgens een etiket opgestuurd om te controleren op de juiste toepassing van Verordening  (EU) nr. 1169/2011. In artikel 9 van deze verordening staan de verplichte vermeldingen voor een etiket opgesomd. Lees verder

06-06-2018 Claims op producten voor gewichtsbeheersing

Door Sanne de Backer 

Er zijn veel voedingsmiddelen te koop die verkocht worden als onderdeel van een afvalmethode. De NVWA meldt dat ze in 2017 een onderzoek heeft gedaan naar etiketten en websites van dit soort voedingsmiddelen. Veel bedrijven bleken niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims te gebruiken. Lees verder

01-06-2018 Hoe wordt de voedingswaardetabel vastgesteld?

Door Krista Baar

De voedingswaardevermelding op de verpakking moet consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze, maar bevatten regelmatig onjuistheden.Wat moet en mag er wel en niet in de voedingswaardetabel staan? En hoe wordt de voedingswaarde bepaald? Lees verder

31-05-2018 De ervaring van Anita

Sinds juni 2017 werkt Anita bij Etiketteren.nl als etiketteringsspecialist. Na haar studie heeft ze werkervaring opgedaan met onder andere specificatiebeheer en etikettering. Anita was toe aan een nieuwe uitdaging en is via Professionals in Food bij Etiketteren.nl terecht gekomen. Ze deelt haar ervaring. Lees verder

17-04-2018 De ervaring van Jeanine

Na haar opleiding Voeding & Diëtetiek en een aantal jaar werkervaring in verschillende functies in de levensmiddelenindustrie, is Jeanine ruim een jaar geleden gestart als Etiketteringsspecialist bij Etiketteren.nl. Ze deelt haar ervaring. Lees verder

13-04-2018 Referentiedosissen allergenen

Door Krista Baar

Op dit moment zijn er verschillende referentiedosissen voor allergenen in omloop. Eén van de NVWA, Vital en sinds december 2017 ook één van het FAVV in België. Wat is nu het verschil in deze referentiedosissen en wanneer moet je wat gebruiken? Lees verder

03-04-2018 Additievenwetgeving: een voorbeeld uit de praktijk

Door Jeanine Rog

Als producent moet je je aan de additievenwetgeving houden. Dit is niet altijd een gemakkelijke opgave. Onder welke categorie valt een product en zijn er maximale hoeveelheden aan een additief verbonden? Hoe pas je de additievenwetgeving in de praktijk toe en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid? In dit artikel een voorbeeld uit de praktijk. Lees verder

23-01-2018 Nieuwe samenstellings- en etiketteringseisen maaltijdvervangende producten

Door Carmen van Dulkenraad

Bij het van kracht gaan van Verordening (EU) nr. 609/2013 is Richtlijn 96/8/EG komen te vervallen. In deze richtlijn stonden een aantal bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften die niet in Verordening (EU) nr. 609/2013 zijn overgenomen. Daarom is de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2017/1798 van de Commissie opgesteld. Wat houdt deze in en wat zijn de belangrijkste verschillen ten opzichte van Richtlijn 96/8/EG? Lees verder

09-01-2018 Levensmiddelenadditieven: welke wetgeving heb je nodig?

Door Mark Rozema

Levensmiddelenadditieven worden onder meer gebruikt om voedsel er mooier uit te laten zien, langer houdbaar te maken of om het een betere textuur te geven. Maar additieven mogen niet zomaar worden toegevoegd. In dit artikel een aantal handige tips voor het raadplegen van de juiste wetgeving. Lees verder

06-10-17 Wat moet er verplicht op een etiket staan?

Door Rianne Bil

Bij het ontwikkelen van het product gaat de meeste aandacht naar het product en naar het uiterlijk van de verpakking, maar wat moet er nu eigenlijk allemaal op die verpakking staan? En maakt het ook uit of dat aan de supermarkt wordt geleverd of rechtstreeks aan een restaurant? Lees verder

13-09-17 Stappenplan: voldoet mijn voedings- of gezondheidsclaim?

Door Mark Rozema

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claimsverordening? In dit artikel een paar tips om daar achter te komen. Lees verder

25-08-17 Valkuil bij productontwikkeling ten aanzien van etikettering

Door Krista Baar

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten is de tijdsdruk vaak erg hoog. Juiste receptuur maken, grondstoffen en leveranciers zoeken en dan is de verpakking ook nog erg belangrijk, want het product moet er aantrekkelijk uitzien. Als je bepaalde eigenschappen van het product wilt benadrukken, bekijk dan bij het opstellen van je receptuur al goed welke claims zijn toegestaan. Lees verder

30-06-17 Maaltijd vervangende producten en toegestane claims

Door Krista Baar

In het kader van diëten, maaltijdvervangers en producten met minder calorieën is de Europese wetgeving de laatste tijd behoorlijk veranderd en is het voor de fabrikant vaak niet duidelijk onder welke wetgeving hun product nu valt en welke claims ze wel en niet mogen toepassen. We hebben de meest actuele wetgeving per productgroep op een rijtje gezet. Lees verder

06-04-17 Misverstand binnen de additievenwetgeving

Door Mark Rozema

Wanneer een bedrijf vraagstukken heeft over levensmiddelenwetgeving bieden wij hen ondersteuning aan. Vanwege de moeilijke interpretatie krijgt Etiketteren.nl vooral over het gebruik van additieven regelmatig vragen. Een belangrijke reden waardoor opdrachtgevers op het verkeerde been worden gezet is Verordening (EU) nr. 1129/2011, welke nog steeds wordt beschouwd als actuele wetgeving voor het gebruik van additieven. Lees verder

02-03-17 Elke dag een andere vraag

Door Rianne Bil

Bij Etiketteren.nl weten klanten ons te vinden voor zeer uiteenlopende vragen. Om een beeld te geven van wat er allemaal aan ons gevraagd wordt, neem ik jullie mee in onze top 3 (in willekeurige volgorde) met de meest gestelde vragen over het vermelden van het adres op de verpakking. Lees verder

18-01-2017 Voedings- en gezondheidsclaims

Door Mark Rozema

Elke week controleert Etiketteren.nl vele etiketten van levensmiddelen. Daarbij hebben wij regelmatig te maken met etiketten waarop voedings- en gezondheidsclaims worden vermeld zonder dat de opdrachtgever dat beseft. Lees verder

15-09-2016 Meest voorkomende fouten en misverstanden m.b.t. voedingswaardetabel

Door Rianne Bil

Tijdens de etiketcheck wordt voornamelijk gecontroleerd of etiketten aan Verordening (EU) nr. 1169/2011 voldoen, maar op verzoek wordt ook op andere wetgeving gecontroleerd. Bij controle op de 1169/2011 komen we nog diverse afwijkingen tegen. Lees verder

Laatste Nieuws

  • 04-06-2018
    Nieuwe regels inzake oorsprong- en herkomstvermeldingLees verder
  • 17-04-2018
    Nieuwsbrief april 2018Lees verder
  • 19-03-2018
    Voorstel voor etiketteringsplan alcoholische drankenLees verder

Aanmelden nieuwsbrief

Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren