Blogs

13-04-2018 Referentiedosissen allergenen

Door Krista Baar

Op dit moment zijn er verschillende referentiedosissen voor allergenen in omloop. Eén van de NVWA, Vital en sinds december 2017 ook één van het FAVV in België. Wat is nu het verschil in deze referentiedosissen en wanneer moet je wat gebruiken? Lees verder

03-04-2018 Additievenwetgeving: een voorbeeld uit de praktijk

Door Jeanine Rog

Als producent moet je je aan de additievenwetgeving houden. Dit is niet altijd een gemakkelijke opgave. Onder welke categorie valt een product en zijn er maximale hoeveelheden aan een additief verbonden? Hoe pas je de additievenwetgeving in de praktijk toe en bij wie ligt welke verantwoordelijkheid? In dit artikel een voorbeeld uit de praktijk. Lees verder

23-01-2018 Nieuwe samenstellings- en etiketteringseisen maaltijdvervangende producten

Door Carmen van Dulkenraad

Bij het van kracht gaan van Verordening (EU) nr. 609/2013 is Richtlijn 96/8/EG komen te vervallen. In deze richtlijn stonden een aantal bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften die niet in Verordening (EU) nr. 609/2013 zijn overgenomen. Daarom is de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2017/1798 van de Commissie opgesteld. Wat houdt deze in en wat zijn de belangrijkste verschillen ten opzichte van Richtlijn 96/8/EG? Lees verder

09-01-2018 Levensmiddelenadditieven: welke wetgeving heb je nodig?

Door Mark Rozema

Levensmiddelenadditieven worden onder meer gebruikt om voedsel er mooier uit te laten zien, langer houdbaar te maken of om het een betere textuur te geven. Maar additieven mogen niet zomaar worden toegevoegd. In dit artikel een aantal handige tips voor het raadplegen van de juiste wetgeving. Lees verder

06-10-17 Wat moet er verplicht op een etiket staan?

Door Rianne Bil

Bij het ontwikkelen van het product gaat de meeste aandacht naar het product en naar het uiterlijk van de verpakking, maar wat moet er nu eigenlijk allemaal op die verpakking staan? En maakt het ook uit of dat aan de supermarkt wordt geleverd of rechtstreeks aan een restaurant? Lees verder

13-09-17 Stappenplan: voldoet mijn voedings- of gezondheidsclaim?

Door Mark Rozema

Een verkeerd gebruik van afbeeldingen en teksten op een verpakking kan leiden tot een forse boete en de verplichting om een verpakking aan te passen. Wat is nou wel en niet toegestaan binnen de claimsverordening? In dit artikel een paar tips om daar achter te komen. Lees verder

25-08-17 Valkuil bij productontwikkeling ten aanzien van etikettering

Door Krista Baar

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten is de tijdsdruk vaak erg hoog. Juiste receptuur maken, grondstoffen en leveranciers zoeken en dan is de verpakking ook nog erg belangrijk, want het product moet er aantrekkelijk uitzien. Als je bepaalde eigenschappen van het product wilt benadrukken, bekijk dan bij het opstellen van je receptuur al goed welke claims zijn toegestaan. Lees verder

30-06-17 Maaltijd vervangende producten en toegestane claims

Door Krista Baar

In het kader van diëten, maaltijdvervangers en producten met minder calorieën is de Europese wetgeving de laatste tijd behoorlijk veranderd en is het voor de fabrikant vaak niet duidelijk onder welke wetgeving hun product nu valt en welke claims ze wel en niet mogen toepassen. We hebben de meest actuele wetgeving per productgroep op een rijtje gezet. Lees verder

06-04-17 Misverstand binnen de additievenwetgeving

Door Mark Rozema

Wanneer een bedrijf vraagstukken heeft over levensmiddelenwetgeving bieden wij hen ondersteuning aan. Vanwege de moeilijke interpretatie krijgt Etiketteren.nl vooral over het gebruik van additieven regelmatig vragen. Een belangrijke reden waardoor opdrachtgevers op het verkeerde been worden gezet is Verordening (EU) nr. 1129/2011, welke nog steeds wordt beschouwd als actuele wetgeving voor het gebruik van additieven. Lees verder

02-03-17 Elke dag een andere vraag

Door Rianne Bil

Bij Etiketteren.nl weten klanten ons te vinden voor zeer uiteenlopende vragen. Om een beeld te geven van wat er allemaal aan ons gevraagd wordt, neem ik jullie mee in onze top 3 (in willekeurige volgorde) met de meest gestelde vragen over het vermelden van het adres op de verpakking. Lees verder

18-01-2017 Voedings- en gezondheidsclaims

Door Mark Rozema

Elke week controleert Etiketteren.nl vele etiketten van levensmiddelen. Daarbij hebben wij regelmatig te maken met etiketten waarop voedings- en gezondheidsclaims worden vermeld zonder dat de opdrachtgever dat beseft. Lees verder

15-09-2016 Meest voorkomende fouten en misverstanden m.b.t. voedingswaardetabel

Door Rianne Bil

Tijdens de etiketcheck wordt voornamelijk gecontroleerd of etiketten aan Verordening (EU) nr. 1169/2011 voldoen, maar op verzoek wordt ook op andere wetgeving gecontroleerd. Bij controle op de 1169/2011 komen we nog diverse afwijkingen tegen. Lees verder

Laatste Nieuws

  • 17-04-2018
    Nieuwsbrief april 2018Lees verder
  • 19-03-2018
    Voorstel voor etiketteringsplan alcoholische drankenLees verder
  • 20-02-2018
    Calciumsorbaat (E203) geschrapt als levensmiddelenadditiefLees verder

Aanmelden nieuwsbrief