Mag je transvet in de voedingswaardetabel opnemen?

Regelmatig krijgen wij bij Etiketteren.nl dezelfde vragen over etiketteren en wetgeving. Daarom hebben de etiketteringsspecialisten van Etiketteren.nl de top 5 van de veel gestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij de verschillende vragen beantwoorden. We beginnen met de eerste vraag: Mag je transvet in de voedingswaardetabel opnemen?

Vermindering

Transvet, ook bekend als transvetzuren, komt van nature voor in onder andere melk en vlees. Ook ontstaan ze door het industrieel gedeeltelijk harden van vetten. Dit wordt vooral toegepast om de stevigheid en houdbaarheid van vet te verhogen. De gedeeltelijk geharde vetten worden gebruikt in bijvoorbeeld margarines, koekjes en gebak. Eind jaren negentig toonde onderzoek aan dat transvetten slechter zijn voor de gezondheid dan verzadigd vet. Transvetten zouden het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Sindsdien is het gehalte aan transvetzuren in producten aanzienlijk verminderd. Om consumenten bewust te maken van de hoeveelheid transvetten in producten is in de Verenigde Staten het vermelden van transvetzuren verplicht. Wat zijn de regels voor het vermelden van transvet in Europa?

Verordening (EU) nr. 1169/2011

Binnen de Europese Unie is de inhoud van de voedingswaardetabel vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. In artikel 30 lid 1 en 2 staat hierover het volgende:
1. De verplichte voedingswaardevermelding omvat het volgende:

  1. a) de energetische waarde (uitgedrukt in kJ en kcal)
    b) de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout.

Waar nodig kan dicht bij de voedingswaardevermelding vermeld worden dat het zoutgehalte uitsluitend is toe te schrijven aan van nature voorkomend natrium.

  1. De inhoud van de verplichte voedingswaardevermelding, bedoeld in lid 1, mag worden aangevuld met een indicatie voor hoeveelheden van een of meer van de volgende nutriënten:
  2. a) enkelvoudig onverzadigde vetzuren
    b) meervoudig onverzadigde vetzuren
    c) polyolen
    d) zetmeel
    e) vezels
    f) in punt 1 van deel A van bijlage XIII genoemde vitaminen en mineralen die in significante hoeveelheden, als vastgesteld in punt 2 van deel A van bijlage XIII, aanwezig zijn.

Het gaat in artikel 30 om een lijst van energiewaarden en nutriënten die niet kan worden aangevuld met andere informatie.

Antwoord

Het antwoord op de vraag is daarom dat transvetzuren niet in de voedingswaardetabel opgenomen mogen worden. Dit omdat transvetzuren niet voorkomen in de lijst met verplichte voedingswaardevermeldingen of in de lijst met aanvullende nutriënten.

Laatste Nieuws

  • 17-09-2018
    Nieuw warenwetregeling vrijstelling voedingssupplementenLees verder
  • 10-09-2018
    Nieuwsbrief september 2018Lees verder
  • 10-09-2018
    België voert Nutri-score inLees verder

Aanmelden nieuwsbrief

Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren