Wanneer gebruik je 'dit product wordt geproduceerd in een fabriek waar...worden verwerkt'?

Regelmatig krijgen wij bij Etiketteren.nl terugkerende vragen over etiketteren. Daarom hebben de etiketteringsspecialisten van Etiketteren.nl de top 5 van de veel gestelde vragen op een rij gezet. De komende maanden zullen wij verschillende vragen behandelen. We behandelen nu de vierde vraag: Wanneer mag je de zin Dit product wordt geproduceerd in een fabriek waar … worden verwerkt gebruiken?

Allergische reactie ondanks etiket

Uit onderzoek van UMC Utrecht en TNO onder 157 personen met een voedselallergie is gebleken dat bijna 50% van de personen een allergische reactie heeft ervaren ondanks dat ze voor consumptie het etiket hebben gecontroleerd op aanwezigheid van allergenen. Dit in juni gepubliceerde onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. Als in de lijst van ingrediënten geen allergeen wordt vermeld , is het nog steeds mogelijk dat het product allergenen bevat. In sommige situaties kan dit zelfs een dodelijke afloop betekenen.

Allergenen

Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Deze eiwitten kunnen in bepaalde ingrediënten van onze voeding zitten. De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste allergische reacties veroorzaken extra duidelijk vermeld moeten worden op het etiket. Het betreft de volgende 14 stoffen:

  • glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
  • schaaldieren
  • ei
  • vis
  • pinda
  • soja
  • melk, inclusief lactose
  • noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • SO2/ sulfiet
  • lupine
  • weekdieren

Ook hiervan afgeleide stoffen die allergieën of intoleranties kunnen veroorzaken, moeten worden vermeld.

Kruisbesmetting

Ieder allergeen kan voor sommige mensen zo’n heftige reactie opwekken dat er een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Het gaat dan om een zogenaamde anafylactische shock. Dit kan al gebeuren als er sporen van het betreffende allergeen in het product aanwezig zijn die daar onbedoeld in terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld via medewerkers, materialen of de lucht. De producent heeft in zo’n geval geen ingrediënt met het allergeen in het levensmiddel verwerkt, de sporen zijn afkomstig van andere producten in de fabriek. Dit wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Het is dus begrijpelijk dat de producent de consument hiervoor wil waarschuwen.

Wetgeving

Binnen de Europese Unie zijn de regels met betrekking tot het vermelden van de ingrediënten vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. In artikel 21 van deze verordening wordt beschreven hoe allergenen op de verpakking vermeld moeten worden.

Artikel 21 Etikettering van bepaalde stoffen en producten die allergieën of intoleranties veroorzaken
1. Onverminderd de krachtens artikel 44, lid 2, vastgestelde voorschriften voldoen de in artikel 9, lid 1, onder c), bedoelde vermeldingen aan de volgende vereisten:
a) ze worden opgenomen in de lijst van ingrediënten overeenkomstig de voorschriften in artikel 18, lid 1, met een duidelijke vermelding van de naam van de in bijlage II opgenomen stoffen of producten, en
b) de naam van de in bijlage II opgenomen stoffen of producten wordt benadrukt door middel van een typografie die ervoor zorgt dat deze naam duidelijk te onderscheiden is van de rest van de lijst met ingrediënten, bijvoorbeeld door middel van het lettertype, de stijl of de achtergrondkleur.

De wetgeving stelt dat allergenen die volgens receptuur aanwezig zijn in het levensmiddel moeten worden benadrukt in de lijst van ingrediënten. In de verordening is niets opgenomen over het vermelden van eventuele kruisbesmettingen. Het is dus niet wettelijk bepaald wanneer een waarschuwingszin op de verpakking geplaatst zou moeten worden, hier zijn geen regels voor. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de informatie op een etiket heeft zelf de keuze om dit te doen. Wanneer er een reëel risico op kruisbesmetting met allergenen bestaat, kan worden overwogen om een waarschuwende tekst op de verpakking te plaatsen. De fabrikant is hierdoor echter niet gedekt wanneer een consument ziek wordt als gevolg van kruisbesmetting.

Om te bepalen of een waarschuwingszin toegevoegde waarde heeft, zijn methoden ontwikkeld om de hoeveelheid onbedoeld aanwezige allergenen in een levensmiddel vast te stellen. Een van de methoden is Vital. BK Opleidingen & Trainingen biedt hier binnenkort trainingen over aan. Houd de agenda dus in de gaten.

Laatste Nieuws

  • 17-09-2018
    Nieuw warenwetregeling vrijstelling voedingssupplementenLees verder
  • 10-09-2018
    Nieuwsbrief september 2018Lees verder
  • 10-09-2018
    België voert Nutri-score inLees verder

Aanmelden nieuwsbrief

Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren