Vermelding van vegetarisch of veganistisch op producten

Door Sanne Romp

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Een deel hiervan eet nooit meer vlees, maar het grootste gedeelte eet één of twee dagen per week geen vlees. Hiervoor zijn verschillende beweegredenen. Denk aan dierenwelzijn, het milieu of de gezondheid. Het aantal vegetariërs en veganisten neemt steeds meer toe. Maar is het makkelijk om producten die vegetarisch of veganistisch zijn te onderscheiden van producten die dat niet zijn. Is dat duidelijk aangegeven op het etiket? En wat zijn de valkuilen?

De termen vegetariër en veganist

Een vegetariër is iemand die niets eet van het gedode dier. Vaak eten zij wel nog eieren en zuivel (lacto-ovo-vegetariër), maar geen vlees of vis. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om flexitariër te zijn, dat wil zeggen dat je één of meer dagen per week ervoor kiest om vegetarisch te eten. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn veganisten, aldus de vegetariërsbond.

Vegetarisch productkeurmerk

Op dit moment bestaan er vanuit wetgeving geen eisen voor de vermelding van vegetarisch en veganistisch op producten. Voedselinformatie mag echter nooit misleidend zijn. Naar verwachting worden in 2020 binnen de Europese Unie uniforme regels ingevoerd voor het gebruik van de aanduiding ‘vegetarisch’ en ‘veganistisch’.

Om het in de tussentijd voor consumenten duidelijk te maken welke producten vegetarisch en veganistisch zijn, is er een productkeurmerk geïntroduceerd door de vegetariërsbond.

label vegetarisch en vegan

Dit Vega(n) keurmerk garandeert dat in een product geen ingrediënten of hulpstoffen afkomstig van (gedode) dieren zitten. Er is een vegetarische en een veganistische variant. Het is bij producten met het Vega(n) keurmerk niet meer nodig om de ingrediëntendeclaratie te lezen: het product is gegarandeerd vegetarisch of veganistisch.

  • Voorwaarden Vegetarisch Productkeurmerk

De volgende producten zijn niet toegestaan in producten die dit keurmerk dragen:

Vlees, ingrediënten/hulpstoffen of additieven afkomstig uit vlees of beenderen, dierlijk vet en visolie, gelatine/aspic en andere geleermiddelen van dierlijke herkomst, koninginnegelei, andere producten met ingrediënten die verkregen zijn uit (bij)producten bij de slacht, eieren afkomstig van kippen die in legbatterijen worden gehouden, genetisch gemodificeerde ingrediënten.

  • Voorwaarden Veganistisch Productkeurmerk

Naast bovenstaande producten zijn de volgende producten niet toegestaan in producten die het veganistische keurmerk dragen: eieren, melk- en melkproducten, honing, bijenwas en wolvet.

Misleidende producten/ingrediënten

Het Vega(n) keurmerk is echter niet verplicht. Niet op alle vegetarische en veganistische producten staat dit keurmerk. Waar moet je als consument op moet letten? Soms lijkt een ingrediënt niet verdacht of zou je denken dat het vegetarisch is, maar kan het alsnog dierlijke producten bevatten. Zo kan bijvoorbeeld aroma dierlijke producten bevatten waardoor het niet past binnen een veganistisch dieet.

Enkele ingrediënten die een product niet geschikt maken voor een vegetarisch dieet: Gelatine, colloïdaal proteïne (drop), bepaalde voedingsmiddelenadditieven, dierlijke vetten, chondroïtine, glucosamine, wei(poeder), lactose, omega-3-vetzuren. Er zijn ook producten waarvan veel mensen denken dat ze vegetarisch zijn, maar die dat niet (altijd) zijn: brood, worcester-saus, kroepoek, trassi, kaas, kwark, wijn, vruchtensap, bier, eieren, kauwgom, voedingssupplementen en medicijnen.

E-nummers

Wanneer één van bovengenoemde ingrediënten op het etiket staat, valt dit product af voor vegetariërs of veganisten. Naast deze ingrediënten is het ook belangrijk om te letten op E-nummers die op een etiket staan.

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Er bestaan een aantal E-nummers die niet passen binnen een vegetarisch/veganistisch voedingspatroon. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470 – E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor deze E-nummers kunnen dierlijke vetten zijn gebruikt.

Andere E-nummers die niet binnen vegetarische/veganistische voeding passen zijn: E120 (Cochenille, karmijnzuur, karmijn), E630 t/m E635 (Inosinezuur en Inosinaten), E904 (Schellak), E920 (L-cysteïne) en E966 (Lactitol).

Let bij het lezen van een etiket dus altijd goed op of je bovenstaande ingrediënten ziet staan en wees kritisch. Het kan zo zijn dat er geen vlees of vis op een etiket staat, maar dat er toch een ingrediënt in het product zit wat het product niet-vegetarisch of veganistisch maakt.

Laatste Nieuws

  • 17-09-2018
    Nieuw warenwetregeling vrijstelling voedingssupplementenLees verder
  • 10-09-2018
    Nieuwsbrief september 2018Lees verder
  • 10-09-2018
    België voert Nutri-score inLees verder

Aanmelden nieuwsbrief

Melding: cookies

Wij en derden, die zich (deels) buiten de EU bevinden, maken gebruik van cookies, om de effectiviteit van advertenties te registreren en te optimaliseren, om onze website te verbeteren, om de website naar behoren te laten werken, om gepersonaliseerde advertenties te tonen op onze websites, en om het verkeer op de website te analyseren. Door op akkoord te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Cookie instellingen Cookies accepteren