Calciumsorbaat (E203) geschrapt als levensmiddelenadditief

Vanaf 12 augustus 2018 is het gebruik van calciumsorbaat (E203) niet meer toegestaan. Calciumsorbaat is een conserveermiddel dat in meerdere levensmiddelencategorieën mag worden gebruikt, onder andere in kaas, groente- en fruitbereidingen, snoepgoed, banketbakkerswaren en vleesproducten.

Nieuwe beoordeling levensmiddelenadditieven

Bij de inwerkingtreding van het Food Improvement Agents Package (FIAP) is bepaald dat alle levensmiddelenadditieven die vóór 20 januari 2009 in de Unie waren toegestaan opnieuw worden beoordeeld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). In juni 2015 heeft de EFSA geconcludeerd dat calciumsorbaat moet worden uitgesloten van de voor de groep sorbinezuur (E200) en kaliumsorbaat (E202) vastgestelde aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). De reden hiervan was dat er onvoldoende gegevens beschikbaar waren over de genotoxiciteit van calciumsorbaat. De veiligheid van calciumsorbaat als levensmiddelenadditief kon daardoor niet worden bevestigd.

Gebrek aan wetenschappelijke en technologische gegevens

In juni 2016 heeft de Europese Commissie een oproep gedaan aan exploitanten van levensmiddelenbedrijven die calciumfosfaat gebruiken tot het indienen van wetenschappelijke en technologische gegevens over sorbinezuur, kaliumsorbaat en calciumsorbaat. Over calciumsorbaat zijn geen gegevens binnengekomen. Verordening (EG) nr. 1333/2008 wordt daarom aangepast waarbij calciumsorbaat (E203) van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven wordt geschrapt. Ook de bijlagen II en III van de verordening worden aangepast door calciumsorbaat te verwijderen. Het gebruik van sorbinezuur (E200) en kaliumsorbaat (E202) blijft wel toegestaan.

Laatste Nieuws

  • 17-04-2018
    Nieuwsbrief april 2018Lees verder
  • 19-03-2018
    Voorstel voor etiketteringsplan alcoholische drankenLees verder
  • 20-02-2018
    Calciumsorbaat (E203) geschrapt als levensmiddelenadditiefLees verder

Aanmelden nieuwsbrief