14 allergenen verplicht vermelden op het etiket

Neem contact op voor meer informatie

Allergenen

De wetgeving noemt 14 allergenen die vermeld moeten worden op het etiket. Dit zijn: gluten, schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, weekdieren, lupine en SO2 / sulfiet (> 10mg/kg). Zie bijlage II van Verordening (EU) nr. 1169/2011 voor een specifieke omschrijving van de allergenen.

Allergenen in de ingrediëntendeclaratie

In de verordening is bepaald dat de allergenen in de lijst van ingrediënten moeten worden opgenomen. Elk ingrediënt dat een allergeen is of bevat moet worden voorzien van een andere typografie, bijvoorbeeld door een afwijkend lettertype, andere stijl of achtergrondkleur. Ook vermelding van allergenen in technische hulpstoffen is verplicht gesteld. Als er op het etiket geen lijst van ingrediënten staat vermeld, kunnen allergenen worden vermeld door “bevat” plus de naam van het allergeen.

Gluten

Voor gluten is er extra wetgeving in de vorm van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014. Hierin staan voorschriften voor het voorlichten van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.

De uitvoeringsverordening staat toe dat claims zoals ‘geschikt voor personen met glutenintolerantie’ en ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ gebruikt mogen worden op etiketten van voedingsmiddelen die weinig tot geen gluten bevatten. Leveranciers mogen tevens de claims ‘speciaal bereid voor personen met glutenintolerantie’ of ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ vermelden op het etiket.

Niet-voorverpakte producten

Bij niet-voorverpakte producten moeten ook de allergenen worden aangegeven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op vleeswaren die gesneden worden bij de slager of gevulde koeken die in de supermarkt worden afgebakken.

Laatste Nieuws

  • 17-04-2018
    Nieuwsbrief april 2018Lees verder
  • 19-03-2018
    Voorstel voor etiketteringsplan alcoholische drankenLees verder
  • 20-02-2018
    Calciumsorbaat (E203) geschrapt als levensmiddelenadditiefLees verder

Aanmelden nieuwsbrief