14 allergenen verplicht vermelden op het etiket

Neem contact op voor meer informatie

Allergenen

De wetgeving noemt 14 allergenen die vermeld moeten worden op het etiket. Dit zijn:

  • Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen
  • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  • Eieren en producten op basis van eieren
  • Vis en producten op basis van vis
  • Aardnoten en producten op basis van aardnoten
  • Soja en producten op basis van soja
  • Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)
  • Noten, namelijk amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten
  • Selderij en producten op basis van selderij
  • Mosterd en producten op basis van mosterd
  • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10mg/kg of 10mg/l uitgedrukt als totaalgehalte aan SO2 moeten worden berekend voor producten die worden voorgesteld als klaar voor consumptie of als weer in de oorspronkelijke staat gebracht volgens de instructies van de fabrikanten.
  • Lupine en producten op basis van lupine
  • Weekdieren en producten op basis van weekdieren

Allergenen in de ingrediëntendeclaratie

In de verordening is bepaald dat de allergenen in de lijst van ingrediënten moeten worden opgenomen. Elk ingrediënt dat een allergeen is of bevat moet worden voorzien van een andere typografie, bijvoorbeeld door een afwijkend lettertype, andere stijl of achtergrondkleur. Ook vermelding van allergenen in technische hulpstoffen is verplicht gesteld. Als er op het etiket geen lijst van ingrediënten staat vermeld, kunnen allergenen worden vermeld door “bevat” plus de naam van het allergeen.

Gluten

Voor gluten is er extra wetgeving in de vorm van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 828/2014. Hierin staan voorschriften voor het voorlichten van de consument over de afwezigheid of de verminderde aanwezigheid van gluten in levensmiddelen.

De uitvoeringsverordening staat toe dat claims zoals ‘geschikt voor personen met glutenintolerantie’ en ‘geschikt voor coeliakiepatiënten’ gebruikt mogen worden op etiketten van voedingsmiddelen die weinig tot geen gluten bevatten. Leveranciers mogen tevens de claims ‘speciaal bereid voor personen met glutenintolerantie’ of ‘speciaal bereid voor coeliakiepatiënten’ vermelden op het etiket.

Niet-voorverpakte producten

Bij niet-voorverpakte producten moeten ook de allergenen worden aangegeven. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op vleeswaren die gesneden worden bij de slager of gevulde koeken die in de supermarkt worden afgebakken.

Laatste Nieuws

  • 11-12-2017
    Mededeling Europese Commissie voor toepassen KWIDLees verder
  • 05-12-2017
    Wb Nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelenLees verder
  • 12-07-2017
    Vernoeming vegetarische producten naar vleesproducten toegestaanLees verder

Aanmelden nieuwsbrief