Wettelijke benaming van het product

Neem contact op voor meer informatie

Benaming

De benaming van het levensmiddel is zijn wettelijke benaming. Als er geen wettelijke benaming bestaat, wordt de gebruikelijke benaming toegepast. Het gaat hier om een benaming die zonder dat er verdere uitleg nodig is, als benaming van het levensmiddel wordt geaccepteerd door de consumenten. Als deze niet bestaat, wordt een beschrijvende benaming aan het levensmiddel gegeven, welke duidelijk genoeg is om de consumenten in staat te stellen de echte aard daarvan te kennen.

De benaming van het levensmiddel mag niet worden vervangen door een benaming die beschermd is als intellectueel eigendom, handelsnaam of fantasienaam.

Vermeldingen die samen met de benaming moeten worden aangebracht

In bepaalde gevallen gaat de benaming samen met een vermelding die moet worden aangebracht. De benaming van het levensmiddel omvat of gaat vergezeld met vermeldingen inzake de fysische toestand van het levensmiddel of de specifieke behandeling die het heeft ondergaan (bijvoorbeeld poeder, opnieuw ingevroren, gevriesdroogd, gerookt), in alle gevallen waarin het weglaten van deze informatie de koper zou kunnen misleiden.

Voor levensmiddelen die vóór verkoop diepgevroren waren en ontdooid worden verkocht, wordt de benaming van het product vergezeld met de vermelding “ontdooid”.

Deze eis is niet van toepassing op:

 • Ingrediënten aanwezig in het eindproduct
 • Levensmiddelen waarvoor invriezing een technologisch noodzakelijke stap is in het productieproces
 • Levensmiddelen waarvoor ontdooiing geen negatieve invloed heeft op de veiligheid of kwaliteit van het levensmiddel

Op met ioniserende straling behandelde levensmiddelen wordt de vermelding “doorstraald” of “behandeld met ioniserende straling” aangebracht.

Voor voedsel waarbij een ingrediënt of bestanddeel waarvan de consument verwacht dat het van nature aanwezig is, vervangen is door een ander bestanddeel/ingrediënt, vermeldt het etiket, duidelijk het bestanddeel of ingrediënt dat ter vervanging is gebruikt:

 • Dicht in de buurt van de benaming van het product
 • Met een lettergrootte met een x-hoogte van ten minste 75% x-hoogte van de benaming van het product, en niet kleiner dan de vastgelegde lettergrootte van 1,2 mm

In bijlage VI van de verordening worden specifieke bepalingen vastgelegd voor vermeldingen die samen met de benaming moeten worden aangebracht.

Laatste Nieuws

 • 11-12-2017
  Mededeling Europese Commissie voor toepassen KWIDLees verder
 • 05-12-2017
  Wb Nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelenLees verder
 • 12-07-2017
  Vernoeming vegetarische producten naar vleesproducten toegestaanLees verder

Aanmelden nieuwsbrief