Uitdrukken van de nettohoeveelheid

Neem contact op voor meer informatie

Hoeveelheid

De nettohoeveelheid van een levensmiddel wordt, onder gebruikmaking van liter, centiliter, milliliter, kilogram of gram, naargelang het geval, uitgedrukt in:

a) volume-eenheden bij vloeibare producten

b) massa-eenheden bij andere producten

Om ervoor te zorgen dat de consument voedselinformatie op het etiket beter begrijpt, kan de Commissie vaststellen dat de nettohoeveelheid van bepaalde levensmiddelen anders wordt uitgedrukt dan op de bovengenoemde wijzen.

Niet verplichte vermelding van hoeveelheid

De vermelding van de nettohoeveelheid is niet verplicht voor levensmiddelen:

 • Die aanzienlijk aan volume of gewicht verliezen en die per stuk worden verkocht dan wel in aanwezigheid van de koper worden gewogen;
 • Met een nettohoeveelheid van minder dan 5 g of 5 ml; deze bepaling is evenwel niet van toepassing op specerijen en kruiden;
 • Die in de regel per stuk worden verkocht, mits het aantal stuks duidelijk kan worden gezien en van buitenaf gemakkelijk kan worden geteld, of, zo dit niet het geval is, in de etikettering is vermeld.
 • Wanneer een bepaalde soort hoeveelheid (zoals minimumhoeveelheid, gemiddelde hoeveelheid) moet worden vermeld volgens de bepalingen van de Unie of, als deze niet bestaan, volgens de nationale bepalingen, is deze hoeveelheid de nettohoeveelheid in de zin van de Verordening (EU) NR. 1169/2011.
 • Wanneer een verpakking bestaat uit twee of meer afzonderlijke verpakkingen die dezelfde hoeveelheid van hetzelfde product bevatten, wordt de nettohoeveelheid vermeld door het aangeven van de nettohoeveelheid van elke afzonderlijke verpakking en het totale aantal daarvan. Die vermeldingen zijn evenwel niet verplicht wanneer het totale aantal afzonderlijke verpakkingen duidelijk kan worden gezien en van buitenaf gemakkelijk kan worden geteld en wanneer ten minste één vermelding van de in elke afzonderlijke verpakking aanwezige nettohoeveelheid van buitenaf duidelijk kan worden gezien.
 • Wanneer een voorverpakking bestaat uit twee of meer afzonderlijke verpakkingen die niet als verkoopeenheden worden beschouwd, wordt de nettohoeveelheid vermeld door het aangeven van de totale nettohoeveelheid en het totale aantal afzonderlijke verpakkingen.
 • Wanneer een vast levensmiddel wordt aangeboden in een opgietvloeistof, wordt ook het netto-uitlekgewicht van dat levensmiddel vermeld. Van een geglansd levensmiddel wordt het gedeclareerde nettogewicht aangegeven exclusief het glazuur.

Onder “opgietvloeistof” worden de volgende producten en mengsels daarvan verstaan: water, waterige oplossingen van zouten, pekel, waterige oplossingen van voedingszuren, azijn, waterige oplossingen van suiker, waterige oplossingen van andere zoetstoffen, sap van vruchten of groenten voor wat groenten of fruit betreft.

In Verordening (EU) nr. 1169/2011 is aanvullende informatie te vinden.

Laatste Nieuws

 • 11-12-2017
  Mededeling Europese Commissie voor toepassen KWIDLees verder
 • 05-12-2017
  Wb Nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelenLees verder
 • 12-07-2017
  Vernoeming vegetarische producten naar vleesproducten toegestaanLees verder

Aanmelden nieuwsbrief