De ingrediëntendeclaratie: een opsomming van alle ingrediënten in het product

neem contact op voor meer informatie

Ingrediëntendeclaratie

Op het etiket moet de ingrediëntendeclaratie worden vermeld: een opsomming van alle ingrediënten in het product in dalende volgorde van gewicht. De ingrediënten welke allergeen zijn (de wettelijke 14 allergenen) dienen te worden gemarkeerd, bijvoorbeeld door een onderscheidende typografie, zoals vetgedrukt of in hoofdletters.

KWID

Kwantitatieve opgave van de ingrediënten (KWID) houdt in dat het percentage van het betreffende ingrediënt in het eindproduct, in de ingrediëntendeclaratie moet worden aangegeven, direct voor het betreffende ingrediënt.

KWID is verplicht voor ingrediënten welke voorkomen in de benaming van het levensmiddel, opvallend in woord of beeld worden aangegeven of van wezenlijk belang zijn om een levensmiddel te karakteriseren. In bijlage VIII van de Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt de kwantitatieve opgave van ingrediënten verder toegelicht.

Weglating lijst ingrediënten

Weglating van de lijst van ingrediënten is voor een aantal productcategorieën toegestaan. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op:

 • Onbewerkte verse groenten en fruit
 • Koolzuurhoudend water
 • Uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen

Zie voor een complete opsomming hiervan artikel 19 uit Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Overige verplichtingen van de ingrediëntendeclaratie

Voor bepaalde ingrediënten gelden nog aanvullende verplichte vermeldingen. Zo moeten vetten en oliën van plantaardige oorsprong vermeld worden als “plantaardige oliën/vetten” met de vermelding van de specifieke oorsprong van de olie. Ook dient vermeld te worden ‘geheel’ of ‘gedeeltelijk gehard’.

Zie bijlage VI en VII voor totale verplichte vermeldingen en aanduidingen van ingrediënten.

Laatste Nieuws

 • 17-04-2018
  Nieuwsbrief april 2018Lees verder
 • 19-03-2018
  Voorstel voor etiketteringsplan alcoholische drankenLees verder
 • 20-02-2018
  Calciumsorbaat (E203) geschrapt als levensmiddelenadditiefLees verder

Aanmelden nieuwsbrief