Verplichte vermeldingen duidelijk op het etiket

Neem contact op voor meer informatie

Verplichte vermeldingen

Op de verpakking van een levensmiddel dienen de volgende verplichte vermeldingen te staan:

a) de benaming van het levensmiddel
b) de lijst van ingrediënten
c) allergenen die in het eindproduct aanwezig zijn
d) de hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën ingrediënten
e) de nettohoeveelheid van het levensmiddel
f) de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum
g) bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
h) de naam of handelsnaam en het adres van de exploitant
i) het land van oorsprong of de plaats van herkomst overeenkomstig artikel 26
j) een gebruiksaanwijzing, als het levensmiddel moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing
k) voor dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 %: het effectieve alcoholvolumegehalte
l) een voedingswaardevermelding

Voor niet-voorverpakte levensmiddelen dient enkel de informatie over de allergenen verstrekt te worden, voordat de aankoop plaatsvindt (tenzij de lidstaten nationale maatregelen vaststellen waarbij het weergeven van bepaalde vermeldingen of elementen hiervan verplicht wordt gesteld). Bij bijvoorbeeld de bakker, de slager, de vishandel, de oliebollenkraam, de loempiakraam en restaurants dient de informatie over allergenen beschikbaar te zijn voordat de bestelling wordt gedaan.

Verkoop op afstand

Op voorverpakte levensmiddelen die op afstand worden verkocht, zoals webshops, dient de verplichte voedselinformatie, met uitzondering van de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum, beschikbaar te zijn voordat de aankoop plaatsvindt. Bij aflevering dienen alle verplichte vermeldingen beschikbaar te zijn.

Weglating verplichte vermeldingen

Bij verpakkingen waarvan het grootste oppervlak minder dan 10 cm2 bedraagt, zijn alleen de volgende vermeldingen verplicht:

a) de benaming van het levensmiddel
c) allergenen die in het eindproduct aanwezig zijn
e) de nettohoeveelheid van het levensmiddel
f) de datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum

Laatste Nieuws

  • 11-12-2017
    Mededeling Europese Commissie voor toepassen KWIDLees verder
  • 05-12-2017
    Wb Nieuwe voedingsmiddelen en genetisch gemodificeerde levensmiddelenLees verder
  • 12-07-2017
    Vernoeming vegetarische producten naar vleesproducten toegestaanLees verder

Aanmelden nieuwsbrief